2022 stond in het teken van DHT voor veel overheidsinstellingen. De eerste nieuwe convenanten Horizontaal Toezicht zijn getekend met de Belastingdienst. Wat te doen voor 2023 mét en zonder DHT, maar met een TCF?
Dit jaar stond voor ons, maar ook voor veel klanten, in het teken van fiscale beheersing en hard werken om een nieuw horizontaal toezicht convenant met de Belastingdienst te sluiten doorontwikkeling horizontaal toezicht (DHT).
Afgelopen weken hebben wij met een deel van onze klanten nieuwe DHT-convenanten getekend. Een intensief proces van integrale fiscale advisering om de fiscale beheersing te optimaliseren en ook aantoonbaar in control te zijn.
Succes spreekt zich rond. De afgelopen maanden hebben zich in totaal meer dan 30 organisaties, waarvan het merendeel een gemeentelijke organisatie is, bij ons gemeld om ook hen het komende jaar te gaan ondersteunen bij een DHT-traject.
De Belastingdienst is zeer te spreken over onze DHT-aanpak en ondersteuning. Een paar quotes uit ons laatste DHT-gesprek:
• “Het is dat ik geen reclame voor jullie mag maken, maar ik zou jullie graag bij een aantal van mijn klanten willen aanbevelen”.
• “Wij zijn zeer tevreden over de duidelijke producten die jullie gebruiken om ons mee te nemen in het borgen van de fiscaliteit binnen de organisatie. Helder, duidelijk en concreet zodat ook wij goed kunnen volgen wat er gebeurt en erop kunnen vertrouwen, dat het goed zit”.
2023 acties
In 2023 zullen de organisaties die een DHT-convenant hebben gesloten gaan werken aan hun monitoring en niet DHT-entiteiten aan hun Tax Control Framework. Hoe concreet dit te doen, is een vraag die veel leeft bij organisaties merken wij. Wij hebben goede monitoringsafspraken gemaakt met de Belastingdienst en zijn ook met niet DHT entiteiten druk bezig om fiscale borging te realiseren door procesbeschrijvingen te maken, steekproeven uit te voeren op FA, SA, WKR, subsidies en grond en vastgoed.
Hulp nodig?
Wij merken in de praktijk dat fiscale beheersing en met name de vraag hoe toon ik dit aan, nog steeds voor veel vragen zorgt. Deze vragen zijn niet alleen fiscaal inhoudelijk maar zien ook vaak op inrichtingsvraagstukken. Hoe kunt u de fiscaliteit het beste en op de meest eenvoudige wijze organiseren en inrichten in bestaande processen en werkwijze? Dit is maatwerk en wij ondersteunen u hier graag bij.
Heeft uw organisatie ook hulp hierbij nodig? Wij zorgen er samen met u voor dat het lukt! Neem contact op met één van onze DHT-specialisten: Nikita Brameijer, Marjon van Ginhoven, Dido Westrik, Remco Bosma of Marian Roberti.