Vergoeding leden advies- en bezwaar commissies niet langer btw-belast

8 juni 2021

Onlangs is het nieuwe besluit inzake de btw-plicht van leden van bezwarencommissies, raad van toezicht e.d. gepubliceerd. Aangegeven is dat zij niet langer btw-belast ondernemer zijn hiervoor. Geen factuur meer met btw uitreiken dus!

Nieuw besluit

Op 7 mei 2021 is het nieuwe besluit van de staatssecretaris van Financiën ingegaan. Hierin is na een periode van stilte aangeven dat leden van bezwarencommissies, raad van toezicht, WMO-adviesraad e.d. geen btw-belast ondernemer zijn voor hun deelname aan deze commissies.

Deze lijn van de staatssecretaris zat er aan te komen en is in lijn met de eerdere jurisprudentie van de Hoge Raad hierover. De Hoge Raad gaf vorig jaar al aan dat leden en voorzitters van commissies geen individuele verantwoordelijkheden of taken hebben. Ze verrichten de werkzaamheden niet op eigen naam, voor eigen rekening of voor eigen persoonlijke verantwoording uit. De werkzaamheden worden juist als commissie als collectief verricht en niet als individu. Dat een commissie periodiek bij elkaar komt en de leden van een commissie per bijeenkomst betaald krijgen doet niet af aan de kwalificatie van geen btw-ondernemerschap. Er is geen sprake van een economisch risico die een zelfstandig lid loopt.

Wanneer treed het besluit in werking?

Het besluit werkt terug tot 13 juni 2019. Wel is aangegeven door de minister dat er niet met terugwerkende kracht correcties plaats hoeven te vinden. Het is dus zaak uw leden van advies commissies e.d. op korte termijn te informeren over deze wijziging en te zorgen dat zij niet langer een factuur met btw uitreiken aan u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws

Komende opleidingen