Op pad in Nederland voor fiscale beheersing (TCF)

25 april 2023

Regelmatig worden wij gevraagd als expert aan te schuiven bij fiscale sessies zowel over DHT strategie als inhoudelijk expert voor fiscale strategie sessies op diverse niveaus. In maart waren we weer volop op pad hiervoor.

Nikita Brameijer was afgelopen maand aanwezig bij de Round table decentrale overheden – fiscaliteiten van IIA Nederland.  Deze sessie stond in het teken van de ontwikkelingen op het gebied van fiscaliteit bij gemeenten en dan met name gericht op doorontwikkeling horizontaal toezicht. Fiscaliade begeleidt diverse organisaties naar een DHT convenant en in de praktijk horen wij vaak: “Bij ons wordt fiscaliteit gezien als ‘iets van Financiën”, “Ik vind fiscaliteit bij een gemeente vrij complex en divers” en ”Mijn gevoel is dat de fiscale positie is belegd bij een ingehuurde eenpitter”. 

Een goede combinatie van interne en externe expertise zorgt echter voor verbeterde fiscaliteit binnen de organisatie.  Zeker in een traject naar een nieuw convenant (doorontwikkeld) horizontaal toezicht speelt interne samenwerking en transparantie in de organisatie een belangrijke rol. Daarnaast is de controle op fiscale activiteiten en het beheersen van fiscale risico’s van belang om aantoonbaar te laten zien dat een organisatie fiscaal in control is. In deze sessie is daarom ook ingegaan op hoe je adequaat controles en beheersmaatregelen inzet en hoe je een solide tax control framework inricht. Met diverse praktijkervaringen, best practices en door te leren van elkaar is het een zeer geslaagde en interessante sessie geworden. 

Ook gaven Marjon van Ginhoven en Nikita Brameijer onlangs een presentatie over hoe fiscaal in control te zijn bij het regionaal overleg van onderwijsinstellingen in het voortgezet onderwijs. Er werd ingegaan op wat horizontaal toezicht nu eigenlijk is, of dat voor kleine organisaties wel te bereiken is, wat de meerwaarde ervan is en wat voor acties concreet komen kijken bij zo’n traject voor onderwijsinstellingen. Het was een leuke en interactieve sessie met stellingen, ervaringen uit de praktijk en inzichten hoe een traject naar DHT praktisch ingezet kan worden. 

Ook werd er ingegaan op de rol van de Belastingdienst hierin én wat zij graag terugzien in een organisatie die DHT wil behalen. De presentatie was een eyeopener voor de aanwezigen en deze interessante bijeenkomst gaf vertrouwen voor diverse onderwijsinstellingen om een traject naar een convenant (doorontwikkeld) Horizontaal Toezicht of enkel een Tax Control Framework te overwegen en misschien wel te starten. Meer weten over DHT? Klik hier >> 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws

Komende opleidingen