Hoofdlijnenakkoord – 2024 en 2028 nieuw kabinet btw wijzigingen

21 mei 2024

Voor de btw zijn er twee aangekondigde tariefsverhogingen, namelijk op short stay en op de culturele sector. Beiden kennen een kostenimpact op de lokale overheden en andere publieke instellingen.

Voor de btw zijn er twee belangrijke voornemens te onderkennen uit het hoofdlijnenakkoord. Ten eerste de aankondiging van het hoge btw tarief van 21% voor de culturele sector per 2026. Dit betekent dat het btw tarief op boeken, toegang tot musea, sportwedstrijden en culturele voorstellingen van 9% naar 21% gaat. Een forse verhoging met impact op de publieke sector. Als deze toegangsprijzen gaan stijgen dan is de vraag hoe dit bekostigd moet gaan worden. Niet duidelijk is nog voor welke onderdelen van de culturele sector de btw tariefsverhoging daadwerkelijk van toepassing zal zijn. Dit zal nog gespecificeerd moeten worden. Het is wel verstandig rekening te houden met deze lastenverzwaring.

De andere btw tariefsverhoging ziet op de short stay verblijven die ook van 9% naar 21% btw gaan per 2026. Dit betekent met name voor lokale overheden die opvanglocaties huren in de short stay kwalificatie een btw tariefsverhoging. Ook gebruik van hotelovernachtingen door gemeentelijke medewerkers voor cursussen of bestuurlijke bijeenkomsten worden hiermee duurder, omdat de btw meestal niet volledig verrekenbaar is op deze kosten.

Voor beide btw tariefsverhogingen geldt dat nadere specificaties moeten volgen over de daadwerkelijke uitwerking hiervan voor de diverse partijen die vallen onder deze sectoren. Hier zal nog wel het nodige over gediscussieerd worden verwachten wij. Fiscaliade volgt de ontwikkelingen nauwlettend en zal u waar nodig verder informeren.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Aarzel dan niet en neem contact op met onze btw/BCF specialist Nikita Brameijer  via 06 219 34 361 of nikita.brameijer@fiscaliade.nl of neem contact op met uw vaste aanspreekpunt voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws

Komende opleidingen