Eindelijk goed nieuws rond reclame en Vpb: Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat reclame bij gemeente niet belast is

12 september 2024

Inleiding

Op 12 september 2024 hebben partijen de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden ontvangen over hun zaak over of reclameactiviteiten bij de gemeente belast zijn in de Vpb. Anders dan bij alle voorgaande uitspraken, begrijpen wij vanuit ons netwerk in de lokale overheid dat de gemeente in deze zaak in het gelijk is gesteld. De uitspraak is nog niet gepubliceerd. De verwachting is dat dat binnenkort zal gebeuren.

Reclame

Deze zaak gaat wederom om de vraag of de werkzaamheden die een gemeente heeft verricht met betrekking tot reclame belast zijn met vennootschapsbelasting. Een van de argumenten die de gemeente heeft aangevoerd is dat er geen sprake is van meer dan normaal vermogensbeheer. Het Hof Arnhem-Leeuwarden gaat in dit standpunt mee en oordeelt dus dat de gemeente ten onrechte in de heffing van vennootschapsbelasting is betrokken.

Dit lijkt voor het eerst goed nieuws te zijn voor gemeenten. Opvallend is het wel, aangezien de eerdere rechtbank en gerechtshof uitspraken allen in het voordeel van de Belastingdienst waren beslecht. Het is afwachten wat het eind oordeel zal zijn van de Hoge Raad. Op dit moment lopen er nog twee cassatieberoepen bij de Hoge Raad. In één hiervan heeft de advocaat-generaal al eerder geadviseerd om de zaak terug te verwijzen naar het Hof voor verdere beoordeling met betrekking tot het punt van meer dan normaal vermogensbeheer, zie ons eerdere nieuwsbericht hierover:

https://fiscaliade.nl/actualiteit/vpb-plicht-gemeenten-reclame/

Hoe nu verder?

Aangezien er nog meerdere procedures lopen en een terugverwijzing naar het Hof wel in lijn der verwachtingen ligt, lijkt het erop dat de reclame discussie voorlopig nog niet beslecht is en het nog enige tijd zou kunnen duren voordat er een eindoordeel is.

Wij houden u middels de nieuwsflits op de hoogte van verdere ontwikkelingen en de lopende procedures.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met Arjan Nijboer, Dido Westrik of uw vaste aanspreekpunt. 

Arjan Nijboer
Senior specialist Vennootschapsbelasting
Expert DHT/TCF en lokale heffingen
Dido Westrik
Senior specialist Vennootschapsbelasting (grondbedrijven), Expert DHT/TCF

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws

Komende opleidingen