Strengere regels voor het inhuren van zzp’ers komen eraan. Opheffing handhavingsmoratorium aanstaande

3 juli 2024

Inleiding

De afgelopen decennia is er een enorme groei ontstaan van het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’er). De VAR (verklaring arbeidsrelatie) en sinds 2016 de Wet DBA (Deregulering beoordeling Arbeidsrelaties) waren bedoeld om zekerheid te geven aan zzp’ers die echte ondernemers waren. Ook moest worden voorkomen dat de zo te noemen schijnzelfstandigen, de zzp’ers die feitelijk gezien eigenlijk een arbeidsovereenkomst hadden, ten onrechte buiten dienstbetrekking konden werken. Na de internetconsultatie op het nieuwe concept wetsvoorstel Wet VBAR (verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties) is recent een aangepast wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd voor advies. Daarnaast heeft het Kabinet recent nogmaals aangegeven dat het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 wordt opgeheven. In dit artikel leest u hier meer over.

Beperkte aanpassingen in wetsvoorstel wet VBAR

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 21 juni jl. het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) naar de Raad van State gestuurd. Naar aanleiding van de internetconsultatie die heeft plaatsgevonden, zijn er een aantal aanpassingen doorgevoerd. Zo wordt benoemd dat het begrip “kernactiviteiten” als indicatie is vervallen in het wetsvoorstel. Zoals eerder al aangegeven wordt er een rechtsvermoeden van werknemerschap geïntroduceerd, gebaseerd op een uurtarief.

Het beoogde doel van dit wetsvoorstel is het verduidelijken van de wettelijke regels en de bestaande jurisprudentie, zoals het beoordelingskader dat in 2023 door de Hoge Raad is vastgelegd in het bekende ‘’Deliveroo-arrest’’.

Opheffing handhavingsmoratorium

De staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst heeft op 20 juni jongstleden in antwoord op Kamervragen aangegeven dat het kabinet nog steeds de ambitie heeft om het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 volledig op te heffen. En dat niet gewacht kan worden met het opheffen van het handhavingsmoratorium tot het hiervoor genoemde Wetsvoorstel is ingediend bij de Tweede Kamer of in werking is getreden.

Op dit moment (2024) kan de Belastingdienst alleen handhavend optreden in situaties waarin sprake is van ‘’kwaadwillendheid’’ of indien aanwijzingen van de Belastingdienst, dat sprake is van een dienstbetrekking, niet binnen redelijke termijn zijn opgevolgd. Vanaf 2025 kan de Belastingdienst als gevolg van het opheffen van het handhavingsmoratorium, zoals het er nu naar uitziet weer naheffingsaanslagen en boetes opleggen.

Conclusie

Deze ontwikkelingen maken opnieuw duidelijk dat u als organisatie aan de slag moet met uw inhuurbeleid om fiscale risico’s bij inhuur te voorkomen. Zeker bij organisaties die bezig zijn een convenant in het kader van doorontwikkeling horizontaal toezicht (HT-convenant) te sluiten, dan moet dit risico worden beheerst. Ook zonder een convenant zien wij het inhuurbeleid steevast op de agenda staat bij gesprekken met de Belastingdienst. Door nu alvast voor te sorteren op de aankomende nieuwe wetgeving en het vervallen van het handhavingsmoratorium, kunt u tijdig fiscaal en civielrechtelijk in control komen of blijven en risico’s zoveel als mogelijk borgen. Wij kunnen u hierbij desgewenst ondersteunen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Aarzel dan niet en neem contact op met één van onze loonheffingenspecialisten Marjon van Ginhoven of  Remco Bosma.

 

Marjon van Ginhoven
Remco Bosma
Senior specialist Loonheffingen & Sociale Verzekeringen, Expert DHT/TCF

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws

Komende opleidingen