Kostentoerekening naheffingsaanslag parkeerbelasting

18 februari 2025

Inleiding

De aandacht voor de kostentoerekening van de naheffingsaanslag is de afgelopen twee jaar explosief gegroeid. Met als gevolg een groot aantal (aanhangige) procedures bij de rechtelijke macht. Recent heeft de Advocaat-Generaal zich over deze kwestie uitgelaten.

In dit artikel lichten wij het oordeel van de Advocaat-Generaal toe. Maar eerst staan wij stil bij wat deze kostentoerekening is en welk doel het heeft.

Is een naheffingsaanslag parkeerbelasting een boete?

Alhoewel de naheffingsaanslag parkeerbelasting door burgers wordt ervaren als een boete, is dat het niet. De rechtbank heeft hierover recent nog vragen over gesteld aan de Hoge Raad. De Hoge Raad antwoordde dat het uitgangspunt is dat de kosten voor het opleggen en innen van een naheffingsaanslag parkeerbelasting mogen worden verhaald. Dit leidt er niet toe dat er sprake is van een boete.

Besluit gemeentelijke parkeerbelastingen

Er zijn regels verbonden aan de kostentoerekening naheffingsaanslag parkeerbelasting. Deze zijn vastgelegd in het Besluit gemeentelijke parkeerbelastingen.

In dit besluit is vastgelegd welke kosten mogen worden verhaald. En daarnaast dat de raad zich ervan gewist dat de geraamde kosten per naheffingsaanslag ten minste gelijk of hoger is dan het maximum tarief zoals genoemd in het besluit (voor 2025 is dat € 78,80). Indien de kosten per naheffingsaanslag lager liggen dient het bedrag voor de naheffing lager te worden vastgesteld. Ligt deze hoger? Dan is de gemeente gebonden aan het maximumtarief die door Rijksoverheid wordt gegeven.

Toch roept het besluit nog een aantal vragen op. Over deze vragen heeft de Advocaat-Generaal zich recent gebogen.

Conclusie Advocaat-Generaal

De Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad heeft geconcludeerd dat de werkwijze voor de kostentoerekening naheffingsaanslag parkeerbelasting van de gemeente Amsterdam niet onrechtmatig is.

De vraag die in deze conclusie onder andere centraal stond was wat onder samenhangende kosten moest worden verstaan, zoals genoemd in artikel 2 van het besluit en of het woord voor zover hier nog een beperking in brengt.

In artikel 2 van het Besluit Gemeentelijke Parkeerbelastingen is het volgende opgenomen:
De gemeentelijke kosten ter zake van het opleggen van een naheffingsaanslag (…), kunnen ten hoogste bestaan uit de volgende componenten, voor zover deze samenhangen met de inning van niet betaalde parkeerbelastingen.

De kern van de conclusie is dat de Advocaat-Generaal van mening is dat er relatief weinig jurisprudentie bekend is over de kostentoerekening. Voor het oordeel heeft de Advocaat-Generaal zich daarom gebaseerd op jurisprudentie inzake de opbrengstlimiet. In deze jurisprudentie is geoordeeld dat kosten die meer dan zijdelings samenhangen met de directe kosten volledig meegenomen mogen worden in de berekening van de opbrengstlimiet. De Advocaat-Generaal ziet op basis van deze jurisprudentie en de parlementaire toelichting over het begrip ‘samenhangen met’ mogelijkheden om deze kostentoerekening ruim op te vatten. Dat betekent dat de Advocaat-Generaal niet het standpunt onderschrijft dat uitsluitend kosten meegenomen behoeven te worden die zijn gemaakt ter zake van het opleggen van de naheffingsaanslag.

De Advocaat-Generaal vraagt de Hoge Raad wel een verduidelijking te geven in het rechtskader.

Wat betekent dit voor de praktijk?

Voor gemeenten betekent dit dat zij hun kostenraming mogen baseren op een breed scala aan kosten. Voorwaarde is wel dat deze samenhangen met het innen van de niet betaalde parkeerbelasting.

Het is dus essentieel dat deze kosten aantoonbaar verband houden met de handhaving en oplegging van de naheffingsaanslagen. Een nauwkeurige en transparante onderbouwing van de kostentoerekening is daarom cruciaal om binnen de wettelijke kaders te blijven. Ons advies is daarbij om de gehanteerde uitgangspunten en keuzes die zijn gemaakt goed (schriftelijk) vast te leggen en jaarlijks expliciet bij het vaststellen van de verordening in de besluitvorming aan de raad mee te nemen dat de kostentoerekening door de raad is beoordeeld en dat het tarief overeenkomstig is vastgesteld.

Meer weten?

Neem contact op met onze specialist lokale belastingen Olga Menger of uw vaste aanspreekpunt. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws

Komende opleidingen