Kennisgroepstandpunt: Partage-overeenkomst en btw onderlinge prestaties bij samenwerking

5 maart 2025

De partage-overeenkomst kan uitkomst bieden indien men bij samenwerkingen op onderlinge prestaties geen kostprijsverhogende btw-heffing wenst. In een op 30 januari jl. gepubliceerd kennisgroepstandpunt zijn vragen beantwoord over een tussen partijen gesloten partage-overeenkomst. De conclusie in deze casus is dat, ondanks de gesloten partage-overeenkomst geen sprake is van partage.

Aanleiding

In de praktijk wordt graag samengewerkt. Op die manier kan kennis, expertise en kapitaal gedeeld worden. De btw kan echter een verstorende factor zijn, met name bij niet-btw-ondernemers en van de btw-vrijgestelde ondernemers zoals overheidsinstellingen, ziekenhuizen en scholen. Ter voorkoming van btw-heffing op onderlinge prestaties van de deelnemers kan een samenwerkingsverband worden opgericht en mogelijk een beroep worden gedaan op de koepelvrijstelling.

Ook kan ervoor worden gekozen om geen samenwerkingsverband op te richten, maar het leerstuk van kosten voor gemene rekening toe te passen. Dit leerstuk vloeit voort uit de jurisprudentie en kan slechts onder strikte voorwaarden worden toegepast. Maar wat nu als men geen samenwerkingsverband wil oprichten en er kan niet voldaan worden aan het leerstuk van kosten voor gemene rekening? Denk dan eens aan de relatief onbekende rechtsfiguur van de partage-overeenkomst.

Partage-overeenkomst

Als twee ondernemers voor gezamenlijke rekening en risico één samengestelde prestatie verrichten, waarbij iedere ondernemer een deel van de prestatie verricht en de afnemer die prestatie als één geheel ervaart, dan is sprake van partage. Iedere ondernemer blijft in dat geval onder zijn eigen naam presteren en de klant is in principe niet op de hoogte van de samenwerking. Verder delen de ondernemers de opbrengsten aan de hand van een verdeelsleutel. Over onderlinge prestaties vindt geen belastingheffing plaats. De voorwaarden waar een partage-overeenkomt aan moet voldoen zijn de volgende:

  • Handelen voor gezamenlijke rekening en risico;
  • De opbrengsten van de samenwerking worden gedeeld;
  •  Er wordt niet als 1 entiteit naar buiten toe opgetreden;
  • Er wordt 1 samengestelde prestatie verricht.

Een bekend voorbeeld uit de jurisprudentie is de exploitatie van een gokautomaat. Waarbij de eigenaar van de gokautomaat deze plaatst in een horecagelegenheid en de beide eigenaren van respectievelijk de gokautomaat en de horecagelegenheid de opbrengsten delen.

Kennisgroepstandpunt

De casus waarop de kennisgroep in haar standpunt van 30 januari reageert is de volgende:

A biedt cultuurgronden aan in Nederland. B gaat voor A op zoek naar potentiële kopers. A en B beoordelen gezamenlijk het potentieel en de verkoopbaarheid van cultuurgronden voordat A de percelen koopt. A en B maken in onderling overleg een verkoopbrochure welke door B wordt gebruikt om potentiële kopers te vinden. A en B sluiten een overeenkomst onder de naam partage-overeenkomst.

De kennisgroep neemt daarin het volgende standpunt in:

  • A handelt, wat de betrokken leveringen betreft, alleen jegens de kopers van de onroerende zaken. B werkt in opdracht van A als bemiddelaar bij de verkoop van de gronden. Hieruit volgt dat A als enige het aan de betrokken belastbare handelingen economische risico draagt

  • A en B treden niet gezamenlijk op bij de levering van cultuurgronden. Ten aanzien van de leveringen van cultuurgrond moet A worden beschouwd als btw-ondernemer;

  • B verricht zelfstandig een prestatie die aan A wordt verricht en niet aan de (potentiële) kopers van de grond(en).

Volgens de kennisgroep is in deze casus geen sprake van partage. Het feit dat er onderlinge afspraken zijn tussen A en B, er een partage-overeenkomst is gesloten, en partijen daarbij afspraken hebben gemaakt over de verdeling van de winst en het verlies doet hieraan niet af.

Wat betekent dit voor de praktijk?

De partage-overeenkomst is een relatief onbekende samenwerkingsvorm die uitkomst kan bieden ter voorkoming van kostprijsverhogende btw-heffing op onderlinge prestaties. De formulering, maar ook zeker de feitelijke uitvoering van de overeenkomst luistert echter nauw. Het kennisgroepstandpunt biedt handvatten voor een juiste toepassing van dit leerstuk.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp of als wij uw organisatie hierbij behulpzaam kunnen zijn, aarzel dan niet en neem contact op met BTW specialist cynthia.stel@fiscaliade.nl of 06-53742227

Cynthia Stel
Cynthia Stel
Senior specialist btw/BCF

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws

Komende opleidingen